Wednesday, December 28, 2011

last entry of 2011, kot

Menulis dikala office kosong semua org bercuti akhir tahun. kenapa aku tak bercuti? byk sebab.. satu tentulah sbb cuti dah habiss.. tinggal 0.5 day to be exact. pastu ada 3 keje perlu disetel sebelum hujung minggu depan. pastu bos baru n lama mcm bangsat main tuduh2 aku cuti suka2 hati tanpa apply annual leave padahal hari2 terkejar2 bangun awal nak gi kelas 8.30pagi. dasar org takde agama. islam ke buddha ke hindu ke kristian ke, semua ada atas aku ni. tapi kalau guna perangai suka bersangka buruk kat orang lain, mmg agama tak dijunjung la tu. mana2 agama pun takkan suruh penganut bersangka buruk kan. not only that, bos turut sangka aku ada pending job yg aku tak selesaikan. padahal yilek pocik. record clear. takde apa overdue tasks pun. 2 tuduhan melulu dikenakan atas aku.


biarkan diorang. diorg nak bersangka buruk dgn aku. jeles sbb aku dah nak blah. duduk la sini sampai pencen. im moving on to greener pastures.
Semoga lepas ni dipertemukan dgn majikan dan orang atasan yg memahami, adil dan saksama. berhati mulia, willing to listen to other ppls opinion, tak kisah apa agama dianuti.

bila rasa dianiaya dgn tuduhan2 tersebut, mula la hati panasss... nak balas dendam la, nak mengamuk la, nak tulis email la, tapi pk balik, dari buat semua tu baik aku doa byk2. Allah makbulkan doa org yg teraniaya. takde nye aku nak doa depa ni terlingkup, aku nak doa yg baik2 indah2 utk aku dan orang2 sekeliling ku saja. tapi suami pulak suruh, doalah bagi bos2 tu dapat hidayah. itu macam ka? aiya... tgk lah dulu.

latest update :

sudah selamat mengresignkan diri dari hell hole ini. my last day is on the 17th of February 2012. kenapa pilih tarikh ni? it is over 2 months than the date when i tendered my resignation. padahal aku ni konfirm pun belum lagi kat sini. patutnya 6 bulan dah konfem kalu takde apa2 masalah. tapi sbb aku mmg tanak konfem (kalu konfem kene bagi 2-month notice). buat apa konfem takda beza pun. gaji tak naik, bonus tak dpt. member yg dah buat appraisal pun tak nampak surat confirmation. banyak cikadak punya organisasi. tapi aku pilih utk resign tarikh tu sbb kesiankan students. minggu 17 feb tu adalah minggu terakhir lecture week depa. bila dah habis lecture, dah submit assignment, dah present assignment (140 org punya assignment tu!) baru la lega aku nak blah. exam, org lain mark pun takpa, sbb depa akan ikut marking scheme yg aku dah(akan) buat. Alhamdulillah student2 sem terakhir ni baik2 belaka. willing to listen, excited to learn.. ada lah sikit2 yg disrespectful terutamanya yg dari timur tengah ni tapi gua bolayan.. ada jugak dari belah sana yg baik2 tapi hurm mmg depa ni sek2 pandang rendah kat perempuan. lu nak rude lu boleh pegi tempat lain. gua jugak nak tanda lu punya assignment nanti kan? SO PLAY NICE. (tiru gaya woody dari toy story 1 masa dia cakap dgn sid yg suke torture toys tu.)

Bila hantar surat resign pun diterima dgn diam je dek bos2. takde sapa nak pujuk suruh stay. pastu mulalah terasa, adakah aku tidak diperlukan? pastu pk balik. elok lah aku tak diperlukan di sini kerana aku juga tidak memerlukan tempat ini. lagipun, apa sangat lah organisasi ni nak dibandingkan dgn tawaran baru yg aku dah terima tu? boleh lawan ke? ada nak bagi aku ~257k nak suh aku sambung phd? tak nak kan? so ko dok sini diam2.

Geram betul bila difikirkan, aku dah htr surat resign, and ive been doing my job as i am supposed to, tapi kene panggil masuk bilik bos ditanya macam2 sampai aku mcm nak naik hantu. tak ke jahat tuduhan2 tu. ikut hati nak mengamuk pastu tanak datang opis dah. tapi mengenangkan students, ah dtg jugak lah. aku buat keja bukan kerana ngko ye bos. aku buat keje ikhlosss... nak mengajar students yg dtg dari jauh dan dekat utk menimba ilmu. bukan mcm korang kejar pangkat, kejar nama, kejar duit.. honestly i dont give a damn kalu korang nak bayar gaji aku ke tidak sampai hari akhir aku keja kat sini. aku dah dapat dah apa yg aku nak  dari korang. korang ingat korang je boleh cekik students dgn fees mahal, cekik lecturers bagi workload byk2, push dari kiri kanan depan blakang, kami pun boleh take advantage dari korang jugak.

Huh puas hati aku. Lepas resign nanti nak buat entry dlm english supaya org yg google pasal nak dtg blajar kat organisasi ni pk dua tiga pat kali.


Ok dah itu je bye

No comments: